Zeekrewards - Internetes otthoni munka vagy csalás, átverés pilótajáték?


Az internetes vagy otthoni munka fogalma sokak számára ma a pénzügyi ügyeskedések és a hatalmas hozamokat igérő „befektetési oldalak” HYIP rendszerek használatát és népszerűsítését jelenti sajnos! A bankok alacsony szinte nevetséges az inflációnál is alacsonyabb kamatjaival szemben ezek a lehetőségek havonta igérnek annyi kamatot mint a bankok egész évre! Kit ne hozna lázba egy ilyen lehetőség, ki szeretné az életét szegénység helyett, milliomosként leélni, ki szeretné, hogy hülyének és vaknak neveznék mert nem lép be a gazdagság kapuján?!

Sokak számára a Zeekrewards-Zeekler rendszer volt az otthoni munka csúcsa, a legjobban fizető otthoni internetes munka, a legjobban kitalált MLM!
A Zeekrewards bukása azonban sok kérdést vetett fel, és talán sokan okulnak belöle és olyan otthoni munkákat keresnek ami lassaban hozza a pénzt, nem lehet napi 5 perc hirdetésfeladással megúszni de hosszú távon biztos akár passzív jövedelmet is biztosítanak!
A zeekrewrds sokak szerint az évszázad legnagyobb pilótajátéka volt, több mint 1 millió regisztrált tagja volt, és sok komoly MLM vagy más üzleti vezető, személyiség is tagja, volt az egyik legjobb befektetésnek tartva! Sokakat megszéditett a könnyen jövő pénz igérete, bár ma már egyre több vezető nyilatkozik úgy, hogy várható volt a bukás, és egyértelmű volt, hogy itt a súlypont nem az aukciós oldalon, kereskedésen volt hanem a csatlakozók pénzén, és havi befizetésein! Egyértelmű volt, hogy a gyengén üzemelő. kis forgalmat bonyolító aukciós oldal úgy vált az egyik legnépszerűbb és legnagyobb forgalmú hellyé, mely nagyon sok embernek termelt plusz jövedelmet. És sajnos az embereket, ha könnyű pénzt igérnek, ma még sajnos nem érdekli a pénz eredete, forrása! Ezért bármit el lehet velük hitetni, nem kutakodnak, hogy mégis honnan jön a pénz, nem károsodik-e valaki azzal, ha én nyerek!? A Zeekrewards el kell ismerni, egy profin kitalált rendszer volt ezért is van, hogy sokan máig nem akarják beismerni tévedésüket, és bíznak az újraindulásban! Amerikában még imádkozásra is kérnek, és mint sokak támaszára gondolnak rá, és sokan mint az egyetlen és legjobb MLM megoldást siratják benne, nem is törödve azzal, hogy minden porcikája ellentétes az MLM fogalmával és valós forgalmon alapuló üzleti rendszerével! Ezért érdemes egy kicsit megvizsgálni a pilótajátékok eredetét és meghatározását, történelmi kialakulását!
A pilótajáték angol neve, amerikai elnevezése : Ponzi sheme.
Az ötlet kitalálója és első megvalósitója Charles Ponzi fénykorában közel tízmillió dollár felett rendelkezett, ez a döbbenetes összeg, mai áron valamivel több mint húszmilliárd forintot takar. A kártyavár kilenc hónap után omlott csak össze, hatalmas pusztítást hagyva maga után.
Charles Ponzi 1882-ben született Olaszországban, majd 1903-ban érkezett Amerikába szerencsét próbálni. Ekkor 2 és fél dollár volt nála, angolul még nem tudott. Mosogatófiúként dolgozott néhány vendéglőben, ahol a padlón aludt, és közben megtanulta a nyelvet. Pincérré küzdötte fel magát, amíg csalásért és lopásért ki nem rúgták. Késöbb Montrealban egy bankban kapott állást, ahol fiókigazgatóságig vitte, a bank viszont összeomlott, ugyanis a konkurenciánál jóval magasabb kamatot kínálva csábította magához a betétes ügyfeleket, az új betétesek pénzéből fizetve a régi betétesek magas kamatait.
Ponzi 1918-ban komoly felfedezésre jutott, pedig eredeti ötlete befuccsolt. Kiküldött reklámajánlatai alig érdekeltek valakit. Pár hét késéssel befutott viszont egy spanyol érdeklődés. Az üzlet már elbukott, de Ponzi felfedezett egy arbitrázs lehetőséget. Az arbitrázs csak rosszul működő piacon létezik, lényege hogy ugyanazon termék vagy értékpapír valahol jóval olcsóbb. Pl megveszem az almát a Lehel piacon, majd eladom dupla áron a Nagycsarnokban. Értékpapírokkal mindez alacsony költséggel gyorsan nagy hasznot hajthat. Jól működő piacon ilyen nincs, de Ponzi pilótajátékának kezdetekor 1918-at írunk, az első világháború közepén vagyunk, gazdasági válsággal és inflációval megspékelve.
Ponzi minden pillanatban azon gondolkodott, hogyan is tudna kevés munkával meggazdagodni. A megoldást 1919 augusztusában egy Spanyolországból érkezett levél hozta, pontosabban a borítékban talált kupon, amelyet a válasz föladásához szükséges bélyegre lehetett beváltani az Egyesült Államokban. Ponzi rájött, hogy akár 400 százalékos profitot is elérhet, ha Európában megvásárolja a kupont és azt az Egyesült Államokban beváltja, majd az így beváltott bélyeget pénzzé teszi.
Ponzi pénzt küldött az olasz rokonainak, azzal az instrukcióval, hogy vegyenek belőle postai válaszlevél kuponokat és küldjék vissza neki. A konstrukció működött, tíz dollárból pár hét alatt negyvenet csinált. Ponzi ezután barátaihoz fordult, azzal az ígérettel hogy 90 nap alatt megduplázza pénzüket. Tartotta a szavát. Pillanatok alatt híre ment a csodának. A lavina elindult.
Ponzi céget alapított, majd kibérelt egy üzlethelyiséget. Embereket fogadott fel, akik mesés jutalék ellenében hajtották fel neki a kuncsaftokat. Ponzi 50 százalék hasznot ígért 45 nap után, száz százalékot pedig 90 nap után, miközben a bankok 5 százalékot adtak egy egész év alatt. A rá bízott vagyon februárban már 5.000 USD volt, márciusban 30.000, májusban 420.000. Ponzi ekkor már több nagyvárost – Boston, New Jersey, New England - is megdolgozott az Usában. Amikor az egyik bankban már hárommillió dollárt tartott, bekerült a vezetésébe. Júliusban minden korábbit elhomályosított a sikere, emberek ezrei adták jelzálogba a házukat, csak hogy Ponzira bízzák a pénzüket. A nyereséget nem vették ki, hanem egyből újra befektették nála.

Ponzi kiélvezte a nyakába szakadt gazdagságot, vett gyorsan magának egy kastélyt, légkondicionálót szereltetett bele, medencéje fűthető volt. Ne feledjük 1918-at írunk, ekkor még az angol királynőnek sem volt légkondi a szobájában. Ugyanakkor egyre többen kezdtek gyanakodni, azt állítva, hogy Ponzi az új beszállók pénzéből fedezi a kiszállók nyereségét, és a rendszer csak addig működik, amíg a sok új beszálló elég pénzt tol be Ponzihoz ehhez.
Ponzi az első csapásokat bámulatos higgadtsággal kezelte. Egy bostoni pénzügyi elemző azt állította, hogy Ponzi rendszere nem lehet tisztességes, csakis csalásra alapulhat. Ponzi azonnal beperelte az illetőt becsületsértésért, a pert megnyerte, és még 500 dollárt is megítélt neki a bíróság.

Egy bútorkereskedő is pert vesztett Ponzi ellen, viszont páran elkezdtek kételkedni benne, és megpróbáltak kiszállni. Ponzi mindenkinek habozás nélkül fizetett. Másnap a Boston Post napilap kedvező cikket közölt Ponzi rendszeréről, aminek hatására újabb rekordokat döntött a Ponzihoz áramló friss pénz – egyetlen nap alatt negyedmillió dollárt vittek be hozzá. Az emberek kígyózó sorokban vártak az utcán Ponzi irodája előtt.
Közben beindult a hivatalos nyomozás is, Ponzi azonban mindent megígért, mindenben együttműködött, a nyomozók pedig megnyugodtak.
A – rosszindulatúnak mondott - pletykák azonban nem szűntek meg Ponzi körül, a Boston Post ezúttal egy informátort szólaltatott meg, aki szerint Ponzi saját pénzét nem bízza a saját cégére. Ezen túl egy elemző kiderítette, hogy a Ponzi cégére bízott pénzből 160 millió postai válaszlevél kupont kellett volna venni, de forgalomban csak 27 ezer darab volt. A Posta pedig megszüntette a kupon tömeges eladását és visszaváltását.

Kitört a pánik, a tömeg Ponzi irodájához vonult. Ponzi azonban állta a sarat, három nap alatt 2 millió dollárt fizetett vissza, miközben kávéval és sütivel kínálta a hőzöngőket, arról győzködve őket, hogy nincs miért aggódniuk. Sokan hittek neki.
Ponzi pr ügynököt fogadott, de az ellene fordult és megjelentette az újságban a trükk lényegét, azt állítva hogy a híresztelt 7 millió dolláros vagyonnal szemben Ponzi cége 4,5 millió dolláros mínuszban van. Újabb hisztéria tört ki, de Ponzi ezúttal is fizetett mindenkinek, közben pedig lázasan kereste a kiutat a csapdából, egy vállalatbirodalom létrehozásán fáradozva.
Néhány napon belül azonban az újság címlapján hozta Ponzi egy korábbi – csalásért kiszabott – börtönbüntetését, a bank bejelentette, Ponzi nem fizetőképes, a nyomozás pedig 7 millió dolláros adósságot mutatott ki a csalónál, hat bankot döntve be.
A Ponzi-mítoszt az kezdte ki, hogy a titok nyitja több kutatónak is feltűnt: az állítólagos extraprofithoz szükséges, néhány cent értékű kuponokból tonnaszám kellett volna Európában vásárolni, majd az USA-ba hajózni és ott beváltani, ami logisztikailag lényegében képtelenség. A lavina akkor indult el, amikor Massachusetts államügyésze meggyőzte Ponzit, hogy amíg egy auditor át nem vizsgálja a cége könyveit, ne fogadjon el újabb bevételeket. Ekkor azonnal megsokasodtak a pénzüket kivenni szándékozók, a kifizetések pedig elakadtak. Ponzit öt év börtönre ítélték, majd megpróbálták kitoloncolni. Mielőtt visszatért Olaszországba, még szisztémájával ismét végig akarta csalni az Usa többi államát is, de híre megelőzte, majd hasonlóval próbálkozott Itáliában is. Végül Brazíliába került egy légitársaság ügynökeként, ahol elszegényedve, egy szeretetkórházban halt meg.
A fenti történetnek köszönhetően az angol nyelvben a pénzügyi svindli e válfaját mai napig = "Ponzi-scheme"-nek nevezik.
Az ilyen becsapások legnagyobb kár okozása azonban sokszor nem az emberek vesztessége amit elbuknak egy ilyen rendszer szétesésekor, hanem az a rombolás amit a tisztességes, valós gazdasági tevékenységen, forgalmon alapuló MLM rendszerek hírnevében is okoznak!
Mert a szisztéma, ha valós termelés, forgalom van mögötte és a rendszerben a kifizetett termékekből keletkező profitból adnak visszaosztást a termék népszerűsítésében és fogyasztásában résztvevők közt akkor teljesen legális, és máig a legjobban kitalált, működő kereskedelmi rendszer! Nem véletlenül komoly bankok, cégek kezdik el bevezetni valamilyen formában az ajánlást támogató rendszereket!
Ha valós otthoni munkát keres valaki, akkor érdemesebb egy ilyen, lassabb meggazdagodást ígérő lehetőségbe kezdeni, vigyázva arra azonban, hogy vannak, olyan rendszerek is, ahol van termék a hálózatban, de olyan magas a kezdő csomag ára, hogy sokak számára ez is már a pilóta játék fogalmát súrolja. A legjobb az, ha a tagok olyan termékeket és annyiért vásárolhatnak meg a rendszerben amiket és amennyiért az üzlet nélkül is megvennének mondjuk egy boltban! Ha viszont egy MLM rendszerben az utolsó napon  van a leges legnagyobb forgalom, akkor az kezd gyanús lenni, hogy a tagok nem azért veszik a termékeket mert szeretik vagy szükségük van rá, hanem azért mert üzletileg a jutalék felvételhez előírás, szintet léphetnek vele, üzleti pozíciót szerezhetnek meg vele!
Persze ez nem törvénytelen de én jobban bízok az olyan cégekben ahol egész hónapban folyamatos a forgalom, mert a termék népszerű és olyan napi fogyasztási cikk amit MLM nélkül is mindenki megvenne, mindegy hogy éppen mikor fogy el!
Ilyen MLM, illetve termék online ajánlásával foglalkozó vállalkozót otthoni munkásnak nevezhetünk és ez valós otthoni munka!
Én is ilyenben vagyok benne és ténylegesen otthonról dolgozom, miközben már 31 országból vannak a hálózatomban! Csatlakozz te is!
Nagy Gábor
A cikk Ponzi történeti leírásait tekintve a http://steksz.blog.hu/2009/12/28/charles_ponzi_a_piramisjatek_atyja bejegyzéseire épül!

No Response to "Zeekrewards - Internetes otthoni munka vagy csalás, átverés pilótajáték?"

Megjegyzés küldése